Sider

onsdag 18. april 2012

En slags husmor med tanker rundt mat og næring!

Nå er ikke jeg noen superhusmor. Det flagrer nok støv i krokene mine, og jeg ser så godt som aldri bunnen av skittentøyskurven til at den betegnelsen passer. Tellekanter har jeg riktignok opptil flere steder i huset, men ellers er det for mye kaos for at jeg skal kunne bli betegnet som en førsteklasses 50-tallshusmor

Mandag ettermiddag tro jeg til og laget 24 saftige seikaker! Nei, ikke perfekte, for jeg hadde glemt gressløk, så de ble litt tamme i smaken. Yngstemann i familien var strålende lykkelig, forøvrig. Hun påstod at hun ikke liker fiskekaker, og pirka en stund i maten før hun tok en bit.. “ååhh.. det var sånn de smakte”, sa hun, og kastet innpå 3 stk på rappen. Smilefjes som blunker 
I går ettermiddag stekte jeg kjøttkaker, etter ønske fra hordene om kjøttkaker i brun saus. Ikke ofte vi har farsemat to dager på rad, men nå ble det et unntak siden det tross alt var fiskefarse på tirsdag. Så nå står middagen, inkl kraft til sausen, klar i kjøleskapet.

Ellers har vi bakt oss opp på brød. Når jeg skal fordele energi så prioriterer jeg, etter samvær med familien/venner, matlaging. Det er så viktig med “ren” mat, og jeg ser at ungene har det bedre når de får skikkelig næring i seg.

Fant DENNE kommentaren/artikkelen på Morgenbladets nettsider, og jeg er enig i ganske mye. I det store sykdomsbildet er nok kosthold også viktig, men når man har unger i huset er det viktig å sørge for at de har nok og riktig næring i kroppen til å orke en hel dag. Mange unger er så slitne etter en dag på skolen at de “må” hvile når de kommer hjem. Mye av det handler om at de ikke har fått i seg nok, og riktig næring, i tillegg til nok søvn.Jeg har snakket med diverse venner og kjente som jeg vet er opptatt av dette, og de melder om at det i bhg/skolesammenheng blir meldt om at flere familier ikke har grønnsaker til hver måltid, men at det går mye i pasta/pizza/pølser og mye prosessert mat.

Hjemme hos oss er vi så gammeldagse at vi har hverdagsmat og helgemat. Ikke at vi har stor søndagsmiddag, feks, søndager vil gjerne kokken gjøre minst mulig komplisert matlaging. Men i uka når vi har skole, jobb, møter, aktiviteter og som vi lever mesteparten av livet vårt i, så er det skikkelig, næringsrik mat. Og de periodene hvor vi har vært unøyaktige med maten, så merker vi det på oss alle: fortere sliten, slappere, dårligere humør, kortere lunte.. så kosthold har effekt.Har etterhvert også blitt mer oppmerksom på effekten av Omega-3, så vi tar tran hver morgen, og har fisk minst 2 ganger i uka. Med fisk mener jeg ren fisk, ikke prosesserte ting som fiskepinner fra frysedisken, fylte fiskevarianter osv.

Så det er ikke så rent og pent hos denne husmora, men vi spiser rent og riktig. Det er da noe Smilefjes som blunker

PS: jeg brukte en drøy halvtime på å lage “deigen”, og å steke 24 fiskekaker.. overkommelig for de fleste! Brukte tint blokkfisk – 1,2 kg fisk til under 40 kr. Det er billig og god mat.

 

2 kommentarer:

  1. Er så enig i dette! Vi prøver også å fisk et par ganger i uka. Og grønsaker til middagen er et must ;) Har begynt å skjære opp frukt og grønsaker som ungene kan knaske på mens de venter på middagen. Og det er sant det som sies på reklamen, "frukt som deles opp, er frukt som spises opp".

    SvarSlett
  2. Ååå, der frista du meg til å prøve meg på hjemmelaga fiskekaker! Det burde jo være supert, nå når også gressløken spirer ivrig i hagen.


    Ellers har jeg begynt med en "lettere" måte å steke kjøttkaker på (av kjøttdeig/karbonadedeig). Jeg former kjøttkakene, legger de på stekebrett, og steker de ca 30 min på 200 grader. Myyye mindre jobb, og ungene er superfornøyde!

    SvarSlett

Takk for at du legger igjen en hilsen <3 :