Sider

tirsdag 22. februar 2011

Bacalaoeventyret mitt! Del 1

Bacalao er en fiskegryte flere ønsker opphavsrett til. Noen mener at det var Baskerne (Baskerne selv), mens Portugiserne insisterer på at de fant opp denne himmelske matrett.
Her i Norge har vi vel annektert retten, men innser at vi ikke fant den opp.

Bacalao lages med klippfisk, eller tørrfisk. Jeg stussa lenge på hva som var forskjellen, men i går brukte jeg flere timer på å lese meg opp på temaet.

Klippfisk:
Klippfisk er saltet, tørket og presset fisk. Hovedsaklig torsk, men også fisk som hyse, brosme eller sei. I gamledager ble klippfisken tørket på klippene, derav navnet.. (kremt.. jeg trodde det var fordi man kunne klippe fisken med saks.. hoho)

Tørrfisk:
Tørrfisken blir hengt opp og tørket av vær og vind og sol. Det stammer jo fra gode gamledager da man ikke kunne puttet ting i fryseboksen uten videre, for den var jo ikke funnet opp Smilefjes som blunker  Så konservering kan man vel kalle det!

--

Nå skulle man tro at jeg er en ekspert på området, men nei.. jeg har aldri laget Bacalao selv. Jeg er altså en novise. Spist bacalao, sure thing, men alltid foretrukket at andre har laget den.

Ingrediensene er jo enkle. Jeg har ca 1 kg klippfisk i kjøleskapet som skal vannes ut. Jeg er usikker på utvanningen, men min kjære venninne Kari Lise er nordlending og over gjennomsnittet god på kjøkkenet, så jeg fikk tipset om at man skal smake på vannet for å vite om den er salt/utvannet nok. Er ikke det smart?  Hadde jeg aldri kommet på selv.

Jeg har også handlet god olivenolje, oliven, løk, poteter, bakt paprika (på glass)…chili, hvitløk.. jeg skal ha middelhavsvarianten.

Og siden dette blir helgekos i heimen vår, har jeg også brukt mye tid på å finne ut hva man drikker til Bacalao. Jo mer jeg leste, jo mer var jeg sikker på at jeg ville ha rødvin til. Så jeg gikk inn på Vinmonopolets sider og bestilte to flasker Bacalao Tinto.

Den skal være perfekt til måltidet, så jeg fortet meg og handle 2 flasker fra bestillingsutvalget. Den koster 105 kr flasken, og skal inneholde lite tanniner, som er cluet for å matche vinen med maten.

Puh.. dette var først del i Bacalaoeventyret, neste del kommer når jeg har laget min aller første klippfiskgryte.

Følg med!

3 kommentarer:

 1. Ååå, det er jo sååå godt.
  Når svigerbror kommer på besøk, lager jeg bacalao.
  det er enkelt og koker seg selv :-)

  God middag !!
  Klem

  SvarSlett
 2. Hei!
  Blir spennende å lese fortsettelsen. Bare vinen
  er god så glir jo det meste ned.:-))
  Men det er jo nydelig mat som er enkel å lage, når alt er komt i gryta.
  Lykke til!
  Klem fra krykkja.

  SvarSlett
 3. Spennede:) Jeg har bare spist det en gang, men det er jo så godt!!! Kom på når jeg så innlegget ditt at svigermor har lovet å lage til meg, tror jeg må minne henne på det;) Gleder meg til fortsettelsen!

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen en hilsen <3 :