Sider

søndag 31. januar 2010

Oppskrifter på 2 typer fiskekaker

Det har kommet spørsmål, både på bloggen og via mail om jeg ikke kan legge ut oppskrifter. Det kan jeg såklart. Det er bare det at jeg ikke er noe god på å følge oppskrifter slavisk.. Allikevel, jeg prøver å tenke tilbake. Fisken jeg bruker er som regel alltid fersk. Jeg følger med på tilbud i fiskedisken, og hvis den ser bra ut i butikken så handler jeg :-)

Tradisjonelle seikaker:

ca 1 kg fersk seifilet
3 ts salt
3 store spiseskjeer mel/potetmel
2-3 dl melk, kommer an på hvor løs du ønsker at deigen skal være. Jeg liker at den er relativt løs
1 egg
nykvernet pepper etter ønske
3-4 ss gressløk. Jeg kjøper frossen fra frysedisken som jeg har på lur i fryseren. Det jeg samlet opp fra i sommer er brukt opp for lenge siden. Den frosne smaker mye bedre enn den tørre i krydderhylla.

Kjør fileten i foodprocessor, eller finhakk den hvis du ikke har maskin – det går helt fint, og rør den godt sammen med salt.
Saltet gjør deigen seig og fin. Rør inn melet.
Ha oppi melk, litt etter litt. Melken bør ha ca samme temperatur som fisken – jeg får best resultat da.
Så skal du ha oppi et egg. Det kan sløyfes. Hvis eggene er små, tar du to. Og så gressløk og pepper til slutt.

Jeg pleier å la deigen stå ca 30 min i kjøleskapet så den får “satt” seg litt. Vet ikke om det er nødvendig, men jeg innbiller meg at smaken blir bedre ;-)

Fiskekaker – Thai

ca 1,5 kg fersk seifilet.
3 ts salt
4 ss mel/potetmel
1 stor boks kokosmelk
saften av en lime (eventuelt sitron, det duger!)
1 stor ts fersk chili (jeg bruker sånne glass med ferdig hakkede chili, for jeg hater å rense den. Dessuten blir det ikke biter av chilien.. )
2-3 båter hvitløk, enten finhakket eller revet. Jeg river!
1/2 rødløk, hakket
4-5 cm purre, hakket
2 egg

Kjør seifileten i foodprocessor, rør den sammen med salt.
Ha i melet og rør rundt.
Hell oppi kokosmelk, spe med vanlig melk hvis du synes du trenger det. Rør godt.
Ha i lime, chili og hvitløk – rødløk og purre. Rør godt. Ha i egg, rør enda mer! Jeg rører for hånd, liker det best.

Her er det veldig fint om deigen får stå, for da blir alle smakene utviklet og du får spennende fiskekaker!

Stek både de tradisjonelle og de andre på middels høy varme i pannen med smør/olje.


Fikk jeg med alt nå da, tro? Hvis ikke er det bare å spørre!! :-)

5 kommentarer:

  1. Tusen takk for hyggelig melding i bloggen min! :-))

    SvarSlett
  2. Nam Nam! Herlig med hjemmelagde fiskekaker! Sitter og venter på kylling i ovnen i dag jeg.
    Ha en flott uke! :-))

    SvarSlett
  3. hehe, jeg vet. Men det så så dumt ut uten, derfor så har jeg valgt å ha det :)

    SvarSlett
  4. Det aller beste som fins, er hjemmelagde fiskekaker. For ikke å sankke om hvis fisken er egenfisket. Jummy!
    Takk for flotte oppskrifter.

    SvarSlett

Takk for at du legger igjen en hilsen <3 :